baner_nowy_czysty

Rodzina… Rodzinny dom… Te słowa powinny w nas wywoływać jak najlepsze skojarzenia: z miłością, ciepłem, poczuciem bezpieczeństwa – jednak nie zawsze, nie w każdym z nas…
Niekiedy to właśnie dom staje się miejscem, w którym dochodzi do aktów przemocy, w tym również do najbardziej traumatyzującego, piętnującego, o długofalowych skutkach – wykorzystania seksualnego.
Gdy zdarza się choć jeden raz – zdarza się o jeden raz za dużo. A jeśli koszmar trwa latami?…
Ofiara nie wybiera sobie takiego losu, czuje się wobec niego bezradna. Bez odpowiedzi zwykle pozostaje jej pytanie: dlaczego przytrafiło się to właśnie mi? Z tym, co się stało, musi się jakoś zmierzyć, jakoś się uporać, spróbować, zawalczyć… a w końcu – przebaczyć?
Jak można przebaczyć coś takiego? – zastanawialiśmy się pewnie nie raz.
Albo: czy tak wielką krzywdę w ogóle można przebaczyć?
Podczas Forum Inspiracji wysłuchamy historii opowiedzianej przez osobę, która – choć życie nie oszczędziło jej tego trudnego doświadczenia – nie pozwoliła, by to ono ją zdefiniowało.
Przebaczenie, jakkolwiek nie zmieni przeszłości, pozwala się od niej odwrócić, uwolnić – i konstruktywnie spojrzeć w przyszłość. Jest niełatwą, ale skuteczną drogą do uzdrowienia wewnętrznych ran.

„bo to co nas spotyka
przychodzi spoza nas”
ks. Jan Twardowski

Bogdan Olechnowicz

Założyciel Fundacji „Przebaczenie i Pojednanie”. Teolog i psycholog z wykształcenia. Pastor Chrześcijańskiej Wspólnoty „Górna Izba” w Gorzowie Wlkp. Autor dwóch książek, mówca konferencyjny. W swojej ponad dwudziestopięcioletniej praktyce poradniczej, a także jako wykładowca, zawsze żywił głębokie przekonanie o istotniej roli przebaczenia na każdym poziomie relacji społecznych, uznając je za niezbędny warunek do utrzymania odpowiedniej kondycji duchowej, psychicznej i fizycznej każdego człowieka.

Podczas I Forum Inspiracji wygłosił prelekcję pod tytułem „Przebaczać, by żyć”.
Wychodząc z założenia, że żyjemy w niedoskonałym, pełnym niesprawiedliwości świecie, w którym nieuniknione jest doznanie urazy czy krzywdy ze strony innych ludzi, wykazywał, jak szkodliwe mogą być negatywne emocje pojawiające się w wyniku takich doświadczeń i jak ważną rolę w radzeniu sobie z nimi odgrywa umiejętność przebaczania.

A przebaczając – wyświadczamy przysługę przede wszystkim sobie samym!

Wykład „Praktyczne kroki do przebaczenia”, zaplanowany na II Forum Inspiracji, będzie kontynuacją wcześniejszej prelekcji..

Mieczysław Szcześniak

Jeden z najlepszych wokalistów w Polsce, kompozytor, autor tekstów, laureat wielu nagród. Wydał dużo singli oraz albumów, nagrywał piosenki do filmów – w tym najbardziej znaną „Dumkę na dwa serca” z Edytą Górniak. Śpiewał także czołówki w polskich wersjach disneyowskich bajek. Laureat wielu nagród:m.in. Bursztynowego Słowika na Festiwalu w Sopocie, Złotej Kaczki, trzykrotnie zdobył też Fryderyka. Porusza się swobodnie w różnych gatunkach muzycznych: pop, gospel, jazz. Jego album Songs from Yesterday w jazzowych aranżacjach został wyróżniony Platynową Płytą, a ostatni – „Nierówni” – Złotą Płytą. Słowa piosenek z tego krążka oparte są na pełnych zrozumienia ludzkich słabości – i jednocześnie okraszonych nietuzinkowym poczuciem humoru wierszach księdza Jana Twardowskiego. Artysta jest przyjacielem Fundacji „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”, Fundacji Anny Dymnej „Mimo wszystko”, a także bierze udział w charytatywnej trasie koncertowej wspierającej akcję „Most do Nieba”, mającą na celu budowę pierwszego hospicjum dla dzieci na Litwie.